ביקורת ספר: Ritual and Cult at Ugarit

Ritual and Cult at Ugarit (Writings from the Ancient World) by Dennis Pardee. Society of Biblical Literature (August 1, 2002) ISBN: 1589830261

John William Waterhouse, The Household Gods, 1880

דניס פארדי הוא פרופסור לפילולוגיה צפון-מערב שמית באוניברסיטת שיקגו. בין השאר הוא פירסם מחקרים אודות זהותו ההיסטורית של האל בעל חמון, מקורם האוגריתי של מזמורי תהילים והקווים המקבילים בין השירה התנ”כית לבין השירה הכנענית. בספר שלפנינו הוא מציג תרגומים ופרשנויות לטקסטים פולחניים מן העיר אוגרית.

אוגרית, כיום ראס שמרה בסוריה, היתה עיר כנענית שהגיעה לשיא פריחתה במאה השלוש-עשרה לפני הספירה, עוד לפני שבני ישראל החלו להתיישב בארץ כנען. שרידי העיר נתגלו במקרה בשנת 1928 על ידי איכר סורי. בהריסות אוגרית נמצאו הספרייה המלכותית של הכהן הגדול בעיר, וכן מספר ספריות פרטיות, הכוללות אלפי לוחות חרס בכתב יתדות לא מוכר, שהיום נקרא כתב יתדות אוגריתי.

רבים מן הלוחות מספרים את עלילות האלים והאלות בהם האמינו תושבי העיר אוגרית, ביניהם אשרה, אל, עשתר, בעל, ים, מות, שפש, ענת, ועשתרת. לוחות אחרים מפרטים את הפולחן שהתקיים לאותם אלים: קרבנות בעלי חיים, מנחות, תפילות, מזמורים וטקסים.

הספר Ritual and Cult at Ugarit הוא האוסף השלם של כל לוחות הפולחן האוגריתי, בתרגום לאנגלית מודרנית. פארדי תירגם, ערך, והוסיף הסברים ופרשנויות. לצד התרגומים מופיעים גם תעתיקים של הטקסטים המקוריים.

התרגומים בספר כוללים: רשימות אלים, טקסי חודש, טקסי חודשָיִים, טקסים יומיים, טקסי יום ולילה, טקסי מדיטציה, טקס לאלוהי הארץ, מזמורי לוויה, טקסי קרבנות, טקסי מנחות, טקסי ניחוש והגדת עתידות, תפילה לשלום האומה, תפילה למזל טוב, לחש הנחשים, לחש נגד אימפוטנציה, לחש להסרת עין הרע, טקס מרזח, טקסי ריפוי, טקסי ברכה, טקסים לגירוש נחשים, ברכת הרמת כוסית, טקסי רפאים/מתים, ועוד.

למעשה, מדובר בספר מאכזב למדי. למרות דיוק התרגום ועומק הפרשנות, הטקסטים עצמם בעצם לא מסגירים הרבה מאוד אודות הפולחן באוגרית. מן הלוחות אנו למדים כי הכנענים קיימו טקסים מורכבים למטרות מגוונות, אך לא יודעים איך בדיוק הם עשו זאת. למעט לוחות בודדים (כמו שיר החתונה של ניכל והירח, טקס החג לכבוד האלים הנעימים והיפים, או פואמת הרפאים) אין לנו מידע אודות סדרי הטקסים, הליטורגיה שליוותה אותם או אפילו, מי השתתף בהם.

רבים מן הלוחות הם למעשה רשימות מכולת ארוכות ומעייפות של בעלי החיים והאלים המשתתפים בטקס מסוים: “פרה לעשתרת, פרה לבעל, פרה לאשרה, פרה לרפאים, כבש לעשתרת, כבש לבעל, כבש לאשרה, כבש לעשתר, צבי לשפש, צבי לבעל…”, וכולי וכולי. למרות שהשקיע שנים ארוכות במחקר מקיף, מודה פארדי, כי לא ניתן אפילו לקבוע בוודאות האם הקרבנות נאכלו או נשרפו כליל על המזבח.

בכל זאת, מדובר בהצצה מדהימה לעולם הדתי של הכנענים ובאוסף המקיף ביותר של מקורות ראשוניים אודות הפולחן הכנעני. הספר מהווה השלמה מעניינת לעלילות המיתולוגיות של אוגרית, ומשלים את התמונה של חיי הדת והקהילה בעיר.

מומלץ:

לחובבי התרבות הכנענית שלא פוחדים מספרים אקדמיים יבשושיים

קריאה נוספת: